Hopp til innhold

Belize

Visa land

Belize, som ligger i Centralamerika, har kulturellt mycket gemensamt med östaterna i Karibien. Turismen är en viktig intäktskälla för landet som har ett av världens största korallrev.

Uppdaterat 11.10.2013

Geografi och miljö

Belize är en liten stat som ligger i Centralamerika på sydöstkusten av Yucatanhalvön. Belize är ungefär 280 kilometer lång och 100 kilometer bred. Det nordliga Belize består av träskaktiga kustområden och regnskog. I söder ligger den låga bergskedjan Mayabergen, där Belizes högsta punkt (1160 meter över havet), Victoria Peak, ligger. Vid Belizes kust ligger det nordiga halvklotets största korallrev, som är på UNESCO:s världsarvslista. Klimatet är tropiskt och landet har en rik flora och fauna. Regntiden varar från maj till november. Naturkatastrofer som orkaner och översvämningar är ett regelbundet problem för Belize.

Historia

Belize var ursprungligen en del av mayakulturens område. Mayaindianerna levde i området på 1500-talet när européerna, huvudsaklien spanjorer, ankom. Från år 1638 slog sig brittiska pirater ned i området, byggde flera kolonier och tog med sig afrikanska slavar som arbetade med skogsverksamhet. Spanjorerna försökte flera gånger att driva ut britterna med våld. Belize blev en brittisk koloni år 1840 under namnet brittiska Honduras. Belize fick inre självstyre år 1964 och nio år senare bytta landet namn till Belize. Guatemala gjorde anspråk på området, men Belize lyckades att bli självständigt år 1981. Guatemala gick med på att erkänna Belize först tio år senare men gränsstriderna fortsätter.

Samhälle och politik

Belize har kulturellt sett mer gemensamt med de karibiska staterna än sina centralamerikanska grannar. Belize, tidigare kallad brittiska Honduras, var Storbritanniens sista koloni i Amerika. Landet är en konstitutionell monarki och är medlem i det brittiska samväldet. Drottning Elizabeth II är landets statsöverhuvud. Drottningens representant är en generalguvernör som enligt lagen måste vara en belizier. Statsministern är Dean Barrow från United Democratic Party (UDP). Politiken domineras av två partier som avlöser varandra vid makten: UDP och People's United Party (PUP). Belizes parlament är uppbyggt efter ett brittiskt mönster. Belize har problem med våldsam kriminalitet på grund av att landet är ett transitland för narkotikahandeln mellan Sydamerika och USA.

Ekonomi och handel

Lantbruk och turism är landets viktigaste intäktskällor. Tjänstebranschens andel av landets bruttonationalprodukt (BNP) är på väg att bli större. Skogsavverkning och export har en lång historia på ön, något som de brittiska kolonialisterna hade framgång med redan på 1600-talet. De viktigaste exportvarorna är socker, bananer, citrusfrukter, apelsinkoncentrat, textil och konfektion. Belizes viktigaste handelspartners är USA, Storbritannien och Mexiko. Landets exportbaserade ekonomi är mycket beroende av USA:s ekonomiska situation och generellt av priserna på världsmarknaden. Från USA kommer många lyxkryssningar och antalet turister till Belize har ökat. Turisterna kommer först och främst för att se rester av mayaindianernas bosättningar.

Kort om

Flagg

Huvudstad:

Belmopan

Etniska grupper:

Mestiser 48,7 %, kreoler 24,9 %, mayaindianer 10,6 %, garifunere 6,1 %, andra 9,7 % (2000)

Språk:

Spanska 46 %, kreolska 32,9 %, mayadialekter 8,9 %, engelska 3,9% (officiell), garifuna (karibiska) 3,4 %, tyska 3,3 %, andra 1,4 %, okänt 0,4 % (2000)

Religion:

Katoliker 49,6 %, protestanter 25,5 % (pingstvänner 7,4 %, anglikaner 5,3, sjundedagsadventister 5,2 %, mennoniter 4,1 %, metodister 3,5 %), jehovas vittnen 1,5 %, andra 14 %, andra/ingen/ospecificerad 9,4 % (2000)

Politisk ledare:

Dean Barrow (premiärminister)

Befolkningsmängd:

334 297 (juli 2013)

Mänsklig utveckling:

96 av 187 (2012)

Areal:

22,966 kvadratkilometer

Valuta:

Belizisk dollar

BNI per citizen:

2,17 miljarder USD

Nationaldag:

21 september

Medlemskap/deltagande

Andra landprofiler

Svenska FN-förbundet © 2015