[[suggestion]]
Armenien
 
Flagg

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

Jerevan

Etniska grupper

Armenier 97,9 %, kurder (yezidi) 1,3 %, ryssar 0,5 %, andra 0,3 % (2001)

Språk

Armenska (officiell) 87,7 %, kurdiska 1 %, rysska 0,9 %, annan 0,4 % (2001)

Religion

Armensk-ortodoxer 94,7 %, andra kritsna 5 %, yezidister (monoteistisk religion men inslag av naturtro) 1,3 %

Area

29 743 kvadratkilometer

Valuta

Dram

Bruttonationalinkomst per invånare

8 833 PPP$

Nationaldag

21 september

Andra landsidor

Geografi

Armenien är en inlandsstat i Asien och ligger i närheten av Svarta havet och det Kaspiska havet. Det högtliggande Armenien är i stort sett ett bergland med insjöar, öken och skog. Hela landet ligger minst 400 meter över havet och Armeniens högsta punkt är Aragatsberget på 4095 meter.  Landet är ofta utsatt för jordskalv, något som orsakar mycket ödeläggelse. Armenien har ett utpräglat kontinentalt klimat med varma somrar och kalla vintrar med stora temperaturskillnader mellan dag och natt. Armenien är den minsta av de gamla sovjetrepublikerna.

Historia

Armenien var ett av de första länderna i världen som införde kristendom som statsreligion år 391 f.kr. Med sitt centrala läge har Armenien varit ett område där flera folk har haft sin färdrutt och många olika folkgrupper har genom århundraden erövrat området. Detta gjorde det svårt för armenierna själva att hitta sin egen identitet. Östra Armenien införlivades år 1813 i det ryska kejsardömet medan resten av Armenien blev en del av det Osmanska riket. I slutet på 1800-talet började armenierna kräva självständighet. År 1915 blev ett dystert år i Armeniens historia då mellan 300 000 och 1 500 000 armenier dödades i ett folkmord som genomfördes av det Osmanska riket (nuvarande Turkiet). Folkmordet och dess fakta är fortfarande kontroversiell och omdebatterat, särskilt mellan Turkiet och Armenien. Enligt Turkiet var dödsfallen en del av det första världskriget och inget folkmord. Armenien införlivades senare av Sovjetunionen och blev kallat den armeniska socialistiska sovjetrepubliken. Landet var en del av Sovjetunionen fram till unionens kollaps år 1991. Armenien blev självständigt men de nästa åren var präglat av en konflikt med Azerbajdzjan. Armenien ockuperar idag området Nagorno-Karabakh i Azerbajdzjan, som huvudsakligen är befolkat av armenier.

Økologiske fotavtrykk

Ingen statistik tillgänglig

2,0

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Armenien ville vi trenge 2,0 jordkloder.

Samhälle och politik

Armenien hör geografiskt till Asien, men har politiska och kulturella förbindelser med Europa. Landet är medlem i flera europeiska organisationer. Armeniens regering har som mål att göra Armenien till en västlig, parlamentarisk demokrati. Man har trots detta antagit att det har genomförts valfusk i Armenien under hela självständighetstiden. Även om det finns problem med Armeniens demokrati räknas landet till ett av de mest demokratiska länderna av de tidigare sovjetrepublikerna. I Armenien väljs presidenten direkt av folket vart femte år. Presidenten utnämner statsministern som måste ha parlamentets tillit. Landets parlament har 131 representanter och en kammare. Armenien har den näst största befolkningstätheten av de tidigare sovjetrepublikerna men emigrationen har reducerat landets invånarantal. Många armenier har flyttat till Ryssland, USA och Frankrike. Landets viktigaste politiska allierade är Ryssland.

Menneskelig utvikling

80 av 186

Armenien er nummer 80 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Ekonomi och handel

Armenien har haft stora problem med att etablera en välfungerande ekonomi. Grannländerna Turkiet och Azerbajdzjans handelsblockad har förvärrat landets ekonomiska situation. Det katastrofala jordskalvet år 1988 tog livet av tusentals människor och gjorde att en halv miljon människor förlorade sina hem. Hög arbetslöshet och fattigdom är ett stort problem. Armenien har strävat efter att hitta alternativa näringsgrenar för att ersätta sovjettidens industri. Turismen är en sektor i utveckling och statistiken visar att turistströmmen har ökat. Landets ekonomiska tillväxt har sedan år 1995 varit stabil. Armenien har sedan självständigheten blivit beviljat ett lån på 1,1 miljarder dollar och de ska enligt planerna användas till ekonomisk utveckling. Landet har de senaste åren upplevt en ekonomisk tillväxt men ekonomin är mycket beroende av intäkter från varuexport och finansiella transaktioner från armenier som arbetar utomlands.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Armenien för alla indikatorer (senaste rapporterade året). Du kan på ett enkelt sätt jämföra dessa värden med värden från ett annat land. Gå til statistikken for landet