[[suggestion]]
Brunei
Flagg

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

Bandar Seri Begawan

Etniska grupper

Malajer 66,3 %, kineser 11,2 %, urbefolkning 3,4 %, andra/ingen/ospecificerad 19,2 % (uppskattning från år 2004)

Språk

Malaysiska (officiell), engelska, kinesiska

Religion

Muslimer (officiell) 67 %, buddhister 13 %, kristna 10 %, andra/ingen/ospecificerad 10 %

Befolkningsantal

408 786 (2011)

Demokrati och statsskick

Sultanat

Area

5 765 kvadratkilometer

Valuta

Bruneisk dollar

Bruttonationalinkomst per invånare

77 421 PPP$

Nationaldag

23 februari

Andra landsidor

Geografi

Staten Brunei omfattar två avskilda delar på nordvästkusten av ön Borneo och är omslutet av den malaysiska delstaten Sarawak. Den västliga delen är störst och rymmer merparten av Bruneis befolkning. Den östliga delen av Brunei är präglat av åsar. Bruneis natur består av lågland, täta skogar och mangroveträsk. Omkring tre fjärdedelar av landytan är täckt av tät regnskog. Ungefär två procent av landytan är odlingsbar men bara hälften den ytan används för odling.

Brunei har ett tropiskt regnskogsklimat och det är varmt och fuktigt hela året. De mest regnfyllda månaderna är november och december. Luftfuktigheten är hög hela året på cirka 80 procent. Bruneis högsta punkt är det 1850 meter höga berget Mt. Pagon i östra Brunei.

Earth Earth Earth Ecoprint

3.1 jordklot

Om alla människor i världen skulle ha samma konsumtionsnivå som en genomsnittlig invånare i Brunei, skulle vi behöva 3.1 jordklot.
Se indikator för ekologiska fotavtrycket.

Historia

På 1400-talet frigjordes Brunei från det javanesiska Majapahit-riket och blev ett oberoende sultanat. På 1500-talet var Brunei ett viktigt handelscentrum och en stormakt som omfattade nästan hela Borneo och den sydliga delen av Filipinerna.

På 1800-talet skedde en tillbaka gång och riket förlorade flera områden till brittiska kolonisatörer. År 1888 blev Brunei ett så kallat brittiskt protektorat. Däremot fortsatte sultanen att vara det religiösa överhuvudet i landet.

Efter perioden 1941-1945 under andra världskriget, då Brunei ockuperades av Japan, fick Brunei utökat självstyre av Storbritannien. År 1959 fick Brunei en egen grundlag och det hölls demokratiska parlamentsval 1962.

När sultanen inte sammankallade de nyvalda parlamentarikerna blev det uppror. Sultanen införde undantagstillstånd som ersatte stora delar av grundlagen. Inget nytt val har hållits sedan dess. Landet var brittiskt protektorat fram till år 1984.

Samhälle och politik

Brunei är ett sultanat. Landet styrs av sultan Hassanal Bolkiah, vars släkt har styrt i landet sedan 1400-talet.

Grundlagen ger sultanen mycket makt, men landet ska också ha en lagstiftande församling. Sultanen stängde parlamentet efter landets självständighet och sedan dess har undantagstillståndet förnyats varje år. I praktiken är landet därför en enväldig monarki.

Sedan 2004 har parlamentet träffats ett par gånger om året. Samtidigt ändrade sultanen ändrade konstitutionen så att han själv utser 30 av parlamentets 45 medlemmar. Om eller när det ska hållas val för de återstående platserna i parlamentet är oklart. Oavsett har parlamentet inte särskilt mycket att säga till om.

Brunei har en hög levnadsstandard på grund av sina olje- och gasresurser. I Brunei får alla medborgare gratis vårdtjänster, utbildning och betalar ingen inkomstskatt. Det anses vara ett av de mest politiskt stabila länderna i Asien, men landet har mycket begränsade demokratiska rättigheter. Medierna arbetar under strikt censur. Yttrande-, mötes- och organisationsfriheten är mycket begränsat och kvinnors rättigheter är inskränkta. 2014 införde landet den första av tre faser av strafflagstiftning enligt sharia-systemet.

Ekonomi och handel

På 1970-talet blev Brunei den rikaste staten i Sydostasien tack vare landets enorma oljeresurser. Idag står olje- och gasresurserna för omkring hälften av Bruneis bruttonationalprodukt (BNP) och mer än 90 % av landets export. Produktionen av rågummi, som tidigare var landets viktigaste intäktskälla, är idag av liten betydelse.

Staten sysselsätter runt hälften av Bruneis arbetskraft och omkring 40 procent arbetar inom oljeindustrin och annan industri. Brunei exporterar sina produkter huvudsakligen till Japan och andra viktiga exportländer är Sydkorea och USA.

Bruneis finansiella tillgångar håller på att ta slut och Brunei har därför försökt göra landets ekonomi mer allsidig. Brunei strävar efter att profilera sig som ett finansiellt centrum samt som en destination för lyx- och ekoturism. Det finns däremot ingen sektor som verkar kunna ersätta olja och gas inom en snar framtid.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Brunei för alla indikatorer (senaste rapporterade året). Du kan på ett enkelt sätt jämföra dessa värden med värden från ett annat land. Gå til statistikken for landet