[[suggestion]]
Dominica
 
Flagg

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

Roseau

Språk

Engelska (officiell), fransk patois (kreolspråk)

Religion

Katoliker 61,4 %, protestanter 20,6 % (sjundedags adventister 6 %, pingstvänner 5,6 %, baptister 4,1 %, metodister 3,7 %, adventister 1,2 %), Jehovas vittnen 1,2 %, andra kristna 7,7 %, rastafari 1,3 %, andra/ospecificerad1,6 %, ingen 6,1 % (2001)

Befolkningsantal

71 293 (2011)

Area

750 kvadratkilometer

Valuta

Östkaribisk dollar

Bruttonationalinkomst per invånare

10 948 PPP$

Nationaldag

3 november

Andra landsidor

Geografi

Dominica är en liten östat i det Karibiska havet. Landets area är på 750 kvadratkilometer. Ön är känt för sin rika natur med regnskog, vattenfall, floder, sjöar och fågelreservat. Regnskogen, som täcker merparten av ön, är med på UNESCO:s världsarvslista. Världens näst största varma källa finns också på ön. Ön skapades av ett vulkanutbrott och har flera aktiva vulkaner och berg. Det högsta berget är Morne Diablotin och är 1447 meter över havet. Ön ligger i ett område som är utsatt för orkaner och har ett tropiskt klimat. Det finns planer att bygga en stor flygplats på Dominica, men man är rädd för att det ska skada landets mångfaldiga natur. Huvudstaden Roseau ligger på öns sydvästliga kust.

Historia

Ön Dominica blev först befolkat av arawaker. På 1300-talet erövrades ön av karibierna. Den upptäcktsresande Christofer Columbus ankom till Dominica år 1493. Efter att Dominica proklamerades som en spansk koloni övertog Frankrike kolonin år 1635. På grund av karibiernas motstånd på ön lämnade de efter 25 år. År 1763 blev ön en brittisk koloni. Mellan år 1958 och 1962 var Dominica medlem i den Västindiska federationen. Dominica blev självständigt år 1978 och blev en del av det brittiska samväldet. Korruption och politiska skandaler gjorde att landets regering avgick år 1980. Vid valet år 1980 vann partiet Dominica Freedom Party och Mary Eugenia Charles blev Karibiens första kvinnliga statschef.  

Økologiske fotavtrykk

Ingen statistik tillgänglig

2,5

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Dominica ville vi trenge 2,5 jordkloder.

Samhälle och politik

Presidenten är statsöverhuvudet och blir utnämnd av parlamentet för fem år. Den utövande makten är formellt lagd på presidenten men i praxis är det regeringen som har den utövande makten som är ansvarig utanför parlamentet. Politiken har varit dominerad av ett högerorienterat frihetsparti och två arbetarpartier. Dominica är ett förhållandevis fattigt land men de ekonomiska skillnaderna mellan öns invånare är inte så stora i jämförelse med andra karibiska länder. Dominica var länge på en internationell lista av länder som man inte borde driva handel med eftersom det fanns misstankar om att landet var skyldig till pengatvätt. Detta tvingade regeringen på Dominica att gripa in och landet har stramat åt sina lagar om bankverksamhet. Kriminaliteten på Dominica är totalt sätt ganska låga i jämförelse med andra länder. Nästan alla invånare på Dominica är ättlingar till afrikanska slavar.

Menneskelig utvikling

97 av 186

Dominica er nummer 97 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Ekonomi och handel

Bananer hav varit den viktigaste exportprodukten, men landet har försök att reducera beroendet av bananer och utveckla andra näringar. Andra viktiga exportartiklar är tvål, citrusfrukter och grönsaker. Ön har mycket skog, men skogsindustrin är relativt underutvecklad. Ön har en stor potential för turism med sitt tropiska klimat och vackra natur. Under de senaste åren har landet satsat på att utveckla turistindustrin och det är nu en tikvig och växande del av ekonomin. Bristen på en internationell flygplats har dock varit en utmaning. Sedan år 1998 har landet försökt att locka utländkt kapital till ön genom att framställa sig som ett skatteparadis.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Dominica för alla indikatorer (senaste rapporterade året). Du kan på ett enkelt sätt jämföra dessa värden med värden från ett annat land. Gå til statistikken for landet