Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Basseterre
Etniska grupper: Afrikanskt ursprung (majoriteten), några brittiska, portugisiska och libanesiskt ursprung
Språk: Engelska (officiellt)
Religion: Angelikaner, protestanter, katoliker
Befolkningsantal: 54,149 (Juli 2021)
Statsskick: Konstitutionell monarki
Area: 261 km2
Valuta: Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare: 34 052 PPP$
Nationaldag: 19 september

Geografi

Landet består av två öar i ögruppen "små Antillerna". Bägge öar är vulkaniska och består av berg täckt av tropisk regnskog. Mount Liamuiga är landets högsta berg på 1156 meter över havet. Mellan bergen finns bördiga dalar. På den största ön, Saint Kitts, är stränderna svarta av vulkansand medan på den mindre ön Nevis är stränderna vita från korallreven som omger ön. Över 80 procent av landets befolkning bor på Saint Christopher.

Historia

När öarna "upptäcktes" av Christofer Columbus år 1493 var de bebodda av karibienindianer. På 1600-talet blev det kamp mellan Frankrike, Spanien och England om kontrollen över öarna. Det anlades plantager på öarna och särskilt sockerproduktionen på Nevis gav stora vinster. År 1713 blev Saint Christopher en brittisk koloni men maktkampen pågick fram till slutet av 1700-talet.

Hårda livsvillkor på plantagen och stor fattigdom gjorde att en radikal politisk rörelse växte fram på 1900-talet. Arbetarpartiet krävde självständighet men inte förrän år 1967 fick landet inre självstyre. Grannön Anguilla hörde också officiellt till den associerade staten fram till år 1980 då landet skildes från de andra och lades under direkt brittiskt styre. Oenigheten om en ny grundlag år 1982 skapade social oro men självständigheten uppnåddes år 1983. Ön Nevis har också haft ambitioner att bli en egen stat och fick omfattande självstyre. År 1996 gjorde Nevis ett nytt försök att lösgöra sig från Saint Christopher men vid en folkomröstning år 1998 uppnåddes inte separatisterna sitt mål för att Nevis skulle kunna bryta sig loss.

Samhälle och politik

Arbetarpartiet har varit det starkaste partiet i landet förutom perioden mellan år 1980 till 1995 då "People's Action Movement" styrde. Arbetarpartiet vann valet igen år 1995 och formade en ny regering under Denzil Douglas, som var statsminister i tjugo år. En huvudfråga för myndigheterna har varit att få kontroll över narkotikasmugglingen och det narkotikarelaterade våldet. Mordfrekvensen är en av de högsta i världen.

Invånarna har det bättre än många av sina grannar men det finns stora skillnader i levnadsstandard. En av tre lever i fattigdom och många familjer livnär sig på självförsörjningsjordbruk. Välfärdssystemet omfattar endast de som har arbete eller eget företag. Utlänningar kan köpa sig medborgarskap i landet, något som har väckt stark kritik från bland annat USA och Kanada som menar att systemet möjliggör illegal invandring till Nordamerika samt ger kriminella en fristad.

Öarnas främsta sevärdhet är fästningen Fort George på Brimstone Hill, och nationalparken runt fästningen är med på UNESCOs världsarvslista.

Ekonomi och handel

Saint Christopher och Nevis är en skuldtyngd nation, men turism och offshoreverksamhet är viktiga positiva bidrag till ekonomin. Det har varit en stor omställning i näringslivet och den sista fabriken i den 300 år gamla sockerindustrin lades ned år 2005 - två år efter öppningen av det största hotellkomplexet i det östliga Karibien. Sockerindustrin hade under de senaste decennierna varit ansvarig för minskningen av landets bruttonationalprodukt (BNP) men många arbetstagare var fortfarande beroende av industrin.

Fler än 200 000 turister besökte ön år 2009 men näringen är sårbar för naturkatastrofer och politisk oro. Även den globala finanskrisen år 2008 har drabbat turistindustrin men det förväntas att den ska fortsätta växa.

Saint Christopher och Nevis är medlem i den regionala samarbetsorganisationen CARICOM (Caribbean Community and Common Market) där man bland annat eftersträvar efter att skapa en gemensam ekonomisk marknad. Organisationen har till exempel försökt att införa samma tullsatser på varor från andra länder samt att kapital och arbetskraft ska kunna flyta fritt mellan länderna.