Flagga

Nyckeltal och fakta

Huvudstad: Kingstown
Etniska grupper: Afrikanskt ursprung 66%, mixat ursprung 19%, ostondian 6%, europeiskt ursprung 4%, Karibien-amerindian 2%, andra 3%
Språk: Engelska, franska
Religion: Protestant 75%, katoliker 13%, andra 12%
Befolkningsantal: 101,145 (Juli 2021)
Statsskick: Parlamentarisk demokrati inom en konstitutionell monarki
Area: 389 km2
Valuta: Östkaribisk dollar
Bruttonationalinkomst per invånare: 17 207 PPP$
Nationaldag: 27 oktober

Geografi

Saint Vincent och Grenadinerna är en del av de små Antillerna. Förutom huvudön Saint Vincent omfattar landet över 30 mindre öar, men över 90 procent av befolkningen bor på huvudön. Öarna är som grannliggande är uppbyggda av vulkaniska bergarter. Saint Vincent och Grenadinerna är täckt av skogsklädda berg och på norra sidan av ön ligger landets högsta berg, vulkanen Mount Soufrière som är 1234 meter över havet. Vulkanen är fortfarande aktiv och hade utbrott år 1812, 1902 och 1979. Utanför kustens vita sandstränder finns korallrev.

Saint Vincent och Grenadinerna har problem med förorening av vattnet runt kusten, särskilt på grund av utsläpp från yachter. På vissa områden är föroreningen så allvarlig att badande är förbjudet.

Historia

Som de flesta öarna i området var urbefolkningen arawaker men efter ett tag tog Karibien-indianer över. Det var dessa som bodde på ön då Christofer Columbus kom till ön år 1498. Både här och på grannöarna gjorde indianerna stort motstånd mot européerna som försökte bosätta sig.

År 1787 ockuperade britterna Saint Vincent och Grenadinerna och efter ett misslyckat uppror mot kolonialmakten blev majoriteten av befolkningen deporterade till öarna Roatán och Utila, öar utanför kusten av dagens Honduras. Saint Vincent och Grenadinerna befolkning blev ersatt av afrikanska slavar på plantagen och efter att slaveriet blev förbjudet hämtade britterna arbetskraft från Indien. En stor del av öns befolkning omkom i ett våldsamt vulkanutbrott 1902. Mellan 1958 och 1962 var öarna medlem i Den västindiska federationen och fick inre självstyre 1960. År 1970 fick öarna självständighet med den konservative Milton Cato från partiet "Saint Vincent Labour Party" (SVLP) som statsminister.

Samhälle och politik

Saint Vincent och Grenadinerna styrs idag av "Det förenade arbetarpartiet" (ULP) som har haft makten länge. Motståndarna "Det nya demokratiska partiet" (NDP) har särskilt kritiserat ULP för att inte lyckats förbättra de ekonomiska förhållandena på öarna samt för det nära samarbetet med Kuba och Venezuela. Landet har också goda diplomatiska förbindelser med Taiwan. Trots detta är relationen till USA traditionell god och bland annat deltar Saint Vincent och Grenadinerna i det USA-finansierade säkerhetspolitiska Regional Security System.

Under de senaste åren har narkotikatrafiken ökat genom öarna i Karibien, något som blivit ett problem för Saint Vincent och Grenadinerna.

Landet är med i CARICOM (Caribbean Community and Common Market) samt den mindre organisationen OECS (Organization of Eastern Caribbean States). Länderna i dessa organisationer har samma valuta och centralbank och utvecklades år 2011 till en ekonomisk union och en politisk union 2013.

Landet har fortfarande den brittiska drottningen Elisabeth II som statsöverhuvud.

Ekonomi och handel

Saint Vincent och Grenadinerna är bland de fattigaste landet i östra Karibien. År 1979 blev öarna drabbade av ett stort vulkanutbrott som förstörde hälften av bananplantagerna och året efter orsakade orkanen Allan nya ödeläggelser. Dessa naturkatastrofer har orsakat, förutom större konkurrens och ostabil exportmarknad, ekonomiska svårigheter och hög arbetslöshet. Bananproduktionen som var ryggraden i landets ekonomi, gick ner från 52 till 38 procent av bruttonationalprodukten (BNP) mellan år 1990 till 2004.

Många hade hoppats på att turistindustrin skulle blomstra upp och ta över men detta har bara delvis skett. Turistnäringen har ökat sedan år 1996, om än sakta. År 2013 besökte 72 000 turister öarna och turismen är till stor grad yacht-baserad. Det byggdes en internationell flygplats för att få fart på turistindustrin. Arbetslösheten på ön har legat stabilt på 20 procent.

I början av 2000-talet blev landet borttaget från den internationella svarta listan för pengatvätt.