[[suggestion]]
Seychellerna
 

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

Victoria

Språk

Kreol* 89,1%, engelska* 5,1%, franska* 0,7%, övriga/ospecifierat 3,8%. (2010) *= officiellt språk

Religion

Katoliker 76,2 %, Protestanter 10,6% (anglikaner 6,1 %, pingstvänner 1,5%, sjundedagsadventister 1,2 %, övriga protestanter 1,6 %), andra kristna 2,4 %, hinduer 2,4 %, muslimer 1,6 %, övriga 1,1 %, ospecificerad/ingen 5,7 % (2010)

Befolkningsantal

92 430 (2015)

Demokrati och statsskick

Republik

Area

455 kvadratkilometer

Valuta

Seychellisk dollar

Bruttonationalinkomst per invånare

28 384 PPP$

Nationaldag

18 juni

Andra landsidor

Geografi

Ögruppen ligger i Indiska oceanen och räknas till Afrika. Landet består av 115 öar fördelat på två ögrupper över ett havsområde på en miljon kvadratkilometer. Huvudögruppen, med landets största ö Mahé, ligger längst i norr. I söder ligger en grupp med 83 korallöar, de flesta av dem obebodda och så låga att knappt ligger över havsytan vid högvatten. Huvudögruppen har en berggrund av granit och har smala kustremsor med ljusa, vackra stränder som omringar ett mer höglänt inland. Den högsta punkten ligger 906 meter över havet.

Seychellerna har ett tropiskt klimat med små årstidsvariationer och ligger utanför cyklonbältet. Seychellpalmen är berömt på grund av sina stora frukter. Frukterna kan bli en halv meter långa och väga 10-15 kilo och är de största frukterna på träd som man känner till. Det tar ungefär sju år för en frukt att bli mogen. Frukterna kallas för coco de mer (havets kokosnöt). Namnet beror på att frukterna spolades upp på stränder långt från Seychellerna, och att folket där då trodde att frukterna kom från stora växter på havsbottnen.

Historia

Den obebodda ögruppen Seychellerna registrerades av den portugisiska sjöfararen Vasco de Gama år 1502, men öarna var troligen kända sedan tidigare för de arabiska sjöfarare och handelsmän som seglade längs den östafrikanska kusten. En brittisk expedition besökte landet år 1609 och 100 år senare kom franska sjöfarare. Öarna annekterades av Frankrike år 1756. Franska bosättningar grundades år 1768 och plantagedrift påbörjades snabbt med utnyttjande av afrikanska slavar. Britterna tog kontroll över öarna år 1794, och övertog Seychellerna formellt år 1814 genom den så kallade Parisfreden.

Ögruppens strategiska läge gjorde öarna till en viktig telekommunikationscenter under de båda världskrigen. År 1948 valdes en lagstiftande församling och 1964 grundades de första politiska partierna. Landet fick inre självstyre år 1975 och full självständighet året därpå. 1977 genomförde France Albert René och partiet Seychelles People's Progressive Front (SPPF) en statskupp, och år 1979 blev Seychellerna efter en grundlagsändring en enpartistat. Regimen överlevde senare flera kuppförsök och ett invasionsförsök av legosoldater från Sydafrika år 1981.

Økologiske fotavtrykk

Ingen statistik tillgänglig

0,0

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Seychellerna ville vi trenge 0,0 jordkloder.

Samhälle och politik

Efter att ha suttit vid makten sedan statskuppen år 1977, genomfördes en politisk uppmjukning av regimen ungefär år 1990. 1991 gick René och SPPF med på att tillåta fri partibildning, och en ny grundlag antogs 1993. René blev likväl kvar vid makten tills han drog sig tillbaka år 2004. SPPF har också vunnit varje val på Seychellerna sedan dess. Parlamentets beslut år 2006 att förbjuda politiska och religiösa organisationer från att driva radiostationer ledde till oroligheter.

Seychellerna förde under René en radikal, alliansfri politik. Landet har varit en drivande kraft för regionalt samarbete i Indiska oceanen, och var med och instiftade Indian Ocean Commission (IOC) år 1983. Landet stod också bakom deklarationen om regionen som en ”fredszon”. Seychellerna har samarbetat mycket med asiatiska länder, särskilt Kina. Seychellerna har också nära samarbeten med de stormakter det har historiska kopplingar till; Storbritannien och Frankrike. Förhållandet med USA har inte varit lika hjärtligt på grund av Seychellernas radikala utrikespolitik och motstånd mot militär närvaro från stormakter i Indiska oceanen.

Menneskelig utvikling

61 av 186

Seychellerna er nummer 61 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Ekonomi och handel

Seychellernas geografiska läge medför vissa begränsningar för ekonomisk utveckling, särskilt svårt är det för ögruppen att bli självförsörjande på mat och andra industriprodukter. Trots detta har landet en av världens högsta genomsnittliga inkomster och en hög levnadsstandard med sociala tjänster och liten fattigdom. Ekonomin är i stor utsträckning baserad på intäkter från turismen, följt av fiske och försäljning av tonfisk.

Landet för en strängt reglerad turistpolitik för att inte få för många besökare i förhållande till Seychellernas befolkning, men landet uppskattar att de kan ta emot 200 000 turister per år (mest lyxturism). Ekonomins beroende av turism gör Seychellerna sårbart för ändringar i turisttrafiken, och landet har under de senaste åren strävat efter att få en mer diversifierad (varierad) ekonomi.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Seychellerna för alla indikatorer (senaste rapporterade året). Du kan på ett enkelt sätt jämföra dessa värden med värden från ett annat land. Gå til statistikken for landet