[[suggestion]]
Sydsudan
 

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

Juba

Etniska grupper

Dinka 35.8%, nuer 15.6%, kakwa, bari, azande, shilluk, kuku, murle, mandari, didinga, ndogo, bviri, lndi, anuak, bongo, lango, dungotona, acholi med flera (2011)

Språk

Engelska (officiell), arabiska (inkluderar juba och sudanska varianter) samt regionala språk

Religion

Traditionell tro, kristna

Demokrati och statsskick

Republik

Area

644 330 km2

Valuta

Sydsudanesiskt pund

Nationaldag

9 juli

Andra landsidor

Geografi

Sydsudans terräng stiger från låga slätter och stäpper i norr till kullar och berg i söder mot gränsen till Uganda och Kenya. De högsta bergen är över 3000 meter och ligger vid gränsen mot Uganda. Ett antal floder rinner ned från bergen mot ett av världens största våtmarksområden och den oframkomliga träskmarken Sudd. Därifrån rinner vattnet vidare som en del av den vita Nilen in i Sudan. Planer om att lägga delar av Nilen i rör kan skapa drastiska mijöförändringar i sumpområdet. 15 procent av Sydsudan är skyddat naturreservat där Sudd är det största med över 400 fågelarter och 100 olika fiskarter. Bergskedjan på gränsen till Uganda har ett tropiskt klimat, täta skogsområden och ett rikt djurliv.

De senaste åren har det kartlagts en häpnadsväckande djurmigration av bland annat elefanter, giraffer och antiloper i Sydsudan, som endast är slaget av de kända naturreservaten Serengeti och Masai Mara i Tanzania och Kenya.

Historia

Sydsudan var tidigare en del av Sudan. Historien till Sudan och Sydsudan har varit präglat av konflikter, sammaslagning och upplösning. Området har varit styrt av olika kungadömen, men Sydsudan har varit militärt och ekonomiskt svagare och dominerat av nomadkultur. Norra Sudan har historiskt sett använt södra Sudan som råvaruresurs och hämtat slavar därifrån. Islam har stått starkt i norra Sudan medan Sydsudan präglats av olika naturreligioner. Egypten försökte kolonisera både Sudan och Sydsudan på 1870-talet men hade liten kontroll i syd. Inte heller britterna lyckades få konstoll över Sydsudan men missionärer spred kristendom och det engelska språket dit. När Sudan blev självständiga från Storbritannien år 1956 uppstod snart en konflikt mellan befolkningen i norra och södra Sudan, eftersom södra Sudan inte ville ha muslimskt styre.

Efter 17 år av inbördeskrig undertecknades ett fredsavtal men kriget bröt ut igen när regeringen ville införa Sharialagar i hela Sudan. Ett nytt fredsavtal ingicks 2005 och ledde till en folkomröstning 2011, som ledde till att Sydsudan förklarades självständigt. Det långa inbördeskriget mellan Sudan och Sydsudan påverkade befolkningen enormt. Millioner av människor dog och 4 miljoner blev internflyktingar.

Økologiske fotavtrykk

8

0,9

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Sydsudan ville vi trenge 0,9 jordkloder.

Samhälle och politik

Sydsudans befolkning består utav mer än 60 olika etniska grupper. Efter fredsavtalet år 2005 fick Sydsudan ett eget parlament som utvecklade en grundlag 2011. Staten är organiserad som en förbundsrepublik med en president som leder regeringen och militären. Parlamentet är uppdelad i två kamrar med en kongress och en senat som representerar de olika delstaterna. Salva Kiir Mayardit, från Dinka-folket, blev vald som landets första president. Efter självständigheten har han talat för demokratiska reformer och nationell försoning.

År 2013 ökade emellertid kritiken mot Kiirs ledarstil och han beskylldes för att driva staten i riktning mot diktatur. Han sparkade vicepresidenten Riek Machar som tillhör den näst största folkgruppen Nuer, vilket gjorde att gamla konflikter mellan de olika etniska grupperna blossade upp igen. Senare samma år beskyllde Kiir sin tidigare vicepresident för att försöka genomföra en statskupp, och det bröt ut strider mellan grupperna. Tusentals människor drevs på flykt och ett inbördeskrig inleddes. 

Menneskelig utvikling

183 av 186

Sydsudan er nummer 183 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Ekonomi och handel

Sydsudan har akut brist på infrastruktur, något som hämmar den ekonomiska utvecklingen. Landets ekonomi är baserad på olja och bistånd huvudsakligen från USA, Storbritannien, Nederländerna och Norge. Befolkningen i Sydsudan lever huvudsakligen ett nomadliv som kombineras med djuruppfödning och jordbruk. Det finns knappt någon tjänstesektor och ingen industri.

Före självständigheten från Sudan stod Sydsudan för 3/4 av Sudans totala oljeproduktion. Oljan exporterades via rörledningar genom Sudan och intäkterna fördelades 50/50 mellan Sudan och Sydsudan. Efter självständigheten menade Sydsudan att de borde ha en större del av oljeintäkterna men eftersom landet är beroende av att exportera oljan genom Sudan påverkas landets ekonomi av den politiska situationen. År 2012 ledde oenigheten om transportkostnaderna till att Sydsudan stoppade hela sin oljeproduktion, landets viktigaste intäktskälla. Detta ledde till snabbt ökande inflation.

De senaste åren har landet skurit ned i sjukvårds- och utbildningsbudgeten, och satsat mer pengar på militären som krigar mot en delar av befolkningen. Stora delar av befolkningen är beroende av nödhjälp och myndigheterna beskylls för att vara totalt korrupta. 

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Sydsudan för utvalgte indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.