Angola
Den tidigare portugisiska kolonin Angola har genomgått ett inbördeskrig som varat i över 27 år. Idag försöker regeringen att återuppbygga ett förstört land.

Nyckeltal och fakta
-
Huvudstad
- Luanda
-
Etniska grupper
- Ovimbundu, kimbundu, bakongo, mestiser, européer Ovimbundu 37%, Kimbundu 25%, Bakongo 13%, Mestico, Europeer 1%, Övriga 22%
-
Språk
- Portugisiska, bantu och andra afrikanska språk
-
Religion
- Katoliker 41.1%, Protestanter 38.1%, Övriga 8.6%, Ateister 12.3% (2014)
-
Befolkningsantal
- 33,642,646 (July 2021)
-
Demokrati och statsskick
- Republik
-
Area
- 1 246 700 kvadratkilometer
-
Valuta
- Kwanza
-
Bruttonationalinkomst per invånare
- 6 491 PPP$
-
Nationaldag
- 11 november
-
Andra landsidor
Geografi
Tre fjärdedelar av Angola består av en högplatå som är belägen mer än 1000 meter över havet. I de norra delarna av landet finns tät, tropisk regnskog. Den sydöstra delen består av torrt slättland som övergår i Kalahariöknen på gränsen till Namibia. Klimatet är tropiskt, med genomgående höga temperaturer hela året. Det centrala slättlandskapet är mer tempererat på grund av höjden över havet. Regnskogen hotas av oreglerad avverkning för användning som bränsle, även jorderosion och ökenspridning är ett växande problem. Efter många år av inbördeskrig är stora delar av marken oanvändbar för jordbruk på grund av gruvdrift och vattenkvaliteten är låg i större delen av landet.
Historia
De norra delarna av dagens Angola var delat mellan större kungariken från 800-talet och framåt. När portugiserna kom till kusten i slutet av 1400-talet började de handla med stammarna längs kusten. Under de följande århundradena fördes mer än tre miljoner människor till USA för att säljas som slavar. Portugal styrde landet genom att ingå handelsavtal med de olika stammarna. Först i början av 1900-talet fick portugiserna full kontroll över Angola och år 1951 införlivades landet som en separat provins i Portugal. På 1970-talet började flera rebellgrupper att kämpa för självständighet och år 1975 blev landet självständigt. Kort efter självständigheten utbröt inbördeskrig mellan de tre största rebellgrupperna. Den kommunistiska gruppen MPLA tog makten och Angola blev en enpartistyrd folkrepublik efter traditionell sovjetiskt mönster. Enpartistaten blev upphävd år 1990/91. Trots att en ny grundlag införde demokrati år 1992 behöll MPLA makten. Inbördeskriget fortsatte till år 2002 då parterna skrev under ett fredsavtal.
Ekologiskt fotavtryck

0,5
Samhälle och politik
President Jose Eduardo dos Santos har suttit vid makten sedan år 1979. Presidentens makt ökade vid valet år 2008 och en ny grundlag antogs år 2010 som avskaffade direkta presidentval. Oppositionen är svag och splittrat och presidentens markorgan kontrollerar i stor utsträckning landets massmedia, militär och ekonomi. Angola står inför stora samhällsproblem efter 27 år med inbördeskrig. Under inbördeskriget flydde miljoner av människor. Nu har de flesta flyktingar återvänt men ofta till ödelagda områden utan boende, skola, sjukhus, rent vatten eller ett fungerande jordbruk. Många områden är täckta av minor och stora mängder av vapen är i omlopp efter inbördeskriget. Landet är bland de mest korrupta i världen och regeringen har kraftigt kritiserat av FN för grova brott mot de mänskliga rättigheterna.
Mänsklig utveckling

145 av 188
Ekonomi och handel
Angola är ett resursrikt land, men den tidigare välfungerande ekonomin blev delvis sönderslagen efter många år av inbördeskrig. Efter fredsavtalen år 2002 har Angolas ekonomi genomgått en period av snabb förändring. Angola är en av Afrikas största oljeproducenter och en av de snabbast växande ekonomierna i Afrika. Dessutom är Angola en av världens främsta diamantproducent och har stor potential för jordbruk. Kina och USA är landets viktigaste handelspartners. Under de senaste åren har det varit fokus på uppbyggnad av landet och stora investeringar har lagts på hälsa, utbildning och infrastruktur. Trots detta har den ekonomiska tillväxten inte kommit till användning för befolkningen. Mer än 80 procent av befolkningen livnär sig på enkelt jordbruk och många lever i extrem fattigdom. Angola är beroende av bistånd utifrån och har fått skarp kritik från FN och andra internationella organisationer för den dåliga styrningen av ekonomin samt den utbredda korruptionen.
Kartor
Statistik
Här kan du ta reda på värden för Angola för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.
Befolkningsantal
Befolkningsantal
35 027 340
Barn per kvinna
Talet visar hur många barn som föds per kvinna.






5,1
Barnadödlighet
Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda.








































































72
Fattigdom
BNP per invånare
Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

6 491
Klimat
CO2-utsläpp
Ton CO2 per invånare
0,78
Hälse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










3,6
Rent vatten
Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten

Utbildning
Läs- och skrivkunnighet
Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.










7,2
Jämlikhet
Fördelning mellan könen
Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet
