[[suggestion]]
Antigua och Barbuda
 
Flagg

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

Saint John's

Etniska grupper

Svarta 87,3 %, mixade 4,7 %, hispanic 2,7%, vita 1,6 %, övriga 2,7 %, oidentifierade 0,9 % (2011)

Språk

Engelska (officiellt), lokala dialekter

Religion

Protestanter 68,3 %, katoliker 8,2 %, andra 12,2 %, oidentifierade 5,5 %, ingen 5,9 % (2011)

Befolkningsantal

99,175 (July 2021)

Demokrati och statsskick

Konstitutionell monarki

Area

442,6 kvadratkilometer

Valuta

Östkaribisk dollar

Bruttonationalinkomst per invånare

21 010 PPP$

Nationaldag

1 november

Andra landsidor

Geografi

Antigua och Barbuda är en östat bestående av tre öar i den östra delen av det Karibiska havet. Antigua är en kalkstensö som ligger bara några få meter över havsnivån, Barbuda en platt korallö med mycket skog och statens tredje ö, Redonda, är en liten obebodd formad som en brant klippa.

Klimatet på Antigua och Barbuda är tropiskt. Genomsnittstemperaturen i januari är 24 grader och i juli 29 grader. Ön är utsatt för tropiska orkaner och det regnar mest mellan september och november.

Historia

Christofer Columbus anlände till öarna år 1493. Han gav ön Antigua namnet Santa Maria de la Antigua. Ön hade före Columbus ankomst varit bebodd i 4000 år. Först blev ön befolkad av arawaker från Venezuela och senare beboddes öarna av karibier. Engelsmännen kom till ön år 1632 och tog då med sig slavar från Afrika. Samhället var under engelskt herradöme och slavarbetskraft användes fram till andra världskriget trots att slaveriet avskaffades år 1834. De tidigare slavarna arbetade fortfarande hårt på sockerplantagen och fick en låg lön. År 1939 grundades landets första fackförbund vilket förbättrade arbetarnas levnadsvillkor. Antigua och Barbuda blev en självständig stat år 1981, men det är fortfarande Storbritanniens monark som är landets statsöverhuvud. När landet blev självständigt blev turismnäringen den viktigaste inkomsten och tog över efter sockerindustrin.

Ekologiskt fotavtryck

1 2 4

2,5

Om alla människor på jorden skulle konsumera lika mycket som en invånare i Antigua och Barbuda genomsnittligt konsumerar skulle vi behöva 2,5 jordklot

Samhälle och politik

Antigua och Barbuda är en konstitutionell monarki och har drottning Elizabeth II av Storbritannien som sin regent. Hennes representant i ö-staten är generalguvernören Sir James Carlise. Den utövande makten ligger hos regeringen och den lagstiftande makten ligger i de två kamrarna i parlamentet. Det dominerande politiska partiet har sedan valet 1951 varit Antiguas arbetarparti (ALP), som stiftades av Sir Vere Cornwell Bird. Bird räknas som nationalhjälte eftersom han bidrog till att landet blev självständigt. Bird var statsminister mellan år 1981 och 1994. Hans son, Lester Bird, tog över rollen som statsminister mellan 1994 och 2004. Statsministern Vere Bird och hans familj har blivit anklagade för korruption och vapensmuggling till Colombia. Skandalerna har lett till stora demonstrationer vilket ledde till att Arbetarpartiet förlorade makten till United Progressive Party (UPP) i valet 2004. Familjen Birds tid vid makten var över och UPP bildade regering tillsammans med en folkrörelse från Barbadu. Baldwin Spencer valdes som statsminister och omvaldes för en ny period 2009.

Efter arbetarpartiets historiska nederlag 2004, kom partiet tillbaka till regeringsmakten genom valet 2014 efter en stor valseger. Regeringen bildades med Gaston Browne som statsminister och finansminister. Partiet vann valet med löften om att förbättra landets ekonomi.  Att locka fler utländska investeringar och öka turismen i landet är ett viktigt mål.

Antigua och Barbuda räknas som en av de mer välfungerande ö-staterna i Karibien. Nästan hela statens befolkning bor på Antigua, på Barbuda bor det bara några tusen människor. Levnadsstandarden är generellt högre på Antigua och Barbuda än i flera av grannländerna. Likväl är en stor andel av befolkningen fattiga. 2006 räknandes så många som en femtedel som fattiga. Sämst ställt har familjen som saknar tillgång till sanitet och rent vatten.

Den arbetande befolkningen har flera välfärdstjänster som pension och sjuklön men de som står utanför arbetslivet har litet eller inget stöd. Narkotikamissbruk är vanligt. Landet ligger längs smuggelvägen mellan Syd- och Centralamerika till Europa och USA.

Mänsklig utveckling

15

69 av 188

Antigua och Barbuda är nummer 69 av 188 länder vad gäller mänsklig utveckling i Human Development Index.

Ekonomi och handel

Den viktigaste näringen i Antigua och Barbuda är turism. Det har varit landets huvudnäring sedan 1960-talet och står för hälften av landets bruttonationalprodukt (BNP). Sockerindustrin, som tidigare var landets viktigaste intäkt, har förlorat sin betydelse på grund av sjunkande sockerpriser på världsmarknaden. Turisterna lockas av det tropiska klimatet och de vackra badstränderna på ön vilket har bidragit till att öarna är en anhalt för kryssningsfartyg från USA. Antigua och Barbuda har varit känt som en plats för tvivelaktiva finansiella tjänster där bland annat spelsidor på nätet har sin bas och investerare flyttar pengar genom landet. Antigua hade länge en värstingstämpel när det gällde pengatvätt men efter att landets regering infört riktade åtgärder förklarade det internationella tillsynsorganet år 2001 att landet är villiga att samarbeta i striden. Landets ekonomiska omdöme fick sig en smäll år 2009 då landets största investerare, en miljonär från Texas, blev åtalad för bedrägeri.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Antigua och Barbuda för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.

Befolkningsantal

Befolkningsantal

99 505

mennesker i Antigua och Barbuda

Barn per kvinna

Talet visar hur många barn som föds per kvinna.

1 5

1,6

barn per kvinna i Antigua och Barbuda

Barnadödlighet

Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda.

1 2 3 4 5 6

6

barn som dör per 1000 levande födde i Antigua och Barbuda

Fattigdom

BNP per invånare

Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

 

6

21 010

BNP per invånare i PPP-dollar i Antigua och Barbuda

Undernärd befolkning

Andelen av befolkningen som är undernärda.

Ingen statistik tillgänglig
av 10 personer er undernärda i Antigua och Barbuda

Klimat

CO2-utsläpp

Ton CO2 per invånare

1 2 3 4 5

5,64

Ton CO2-utsläpp per invånare i Antigua och Barbuda

Hälse

Vaksine

Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger

1 2 3 4 5
6 7 8 5 10

8,5

av 10 barn er vaksinert mot meslinger i Antigua och Barbuda

Rent vatten

Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten

Ingen statistik tillgänglig
av 10 personer har tillgång til rent vatn i Antigua och Barbuda

Utbildning

Läs- och skrivkunnighet

Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.

1 2 3 4 5
6 7 8 9 9

9,9

av 10 personer över 15 år kan läsa och skriva Antigua och Barbuda

Jämlikhet

Fördelning mellan könen

Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet

Ingen statistik tillgänglig
GII-indeksen i Antigua och Barbuda

Jobb