[[suggestion]]
Indien
 
Indias flagg

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

New Delhi

Etniska grupper

Indoarier 72 %, dravider 25 %, mongoler samt andra/ospecificerade/ingen 3 % (200)

Språk

Engelska, Hindi 41%, Bengali 8.1%, Telugu 7.2%, Marathi 7%, Tamil 5.9%, Urdu 5%, Gujarati 4.5%, Kannada 3.7%, Malayalam 3.2%, Oriya 3.2%, Punjabi 2.8%, Assamese 1.3%, Maithili 1.2%, other 5.9% (2001)

Religion

Hinduer 79.8%, muslimer 14.2%, kristna 2.3%, Sikh 1.7%, andra/ospecificerade 2% (2011)

Befolkningsantal

1,251,695,584 (2015)

Demokrati och statsskick

Federal republik

Area

3,287,263 kvadratkilometer

Valuta

Indisk rupie

Bruttonationalinkomst per invånare

6 571 PPP$

Nationaldag

6 januari

Andra landsidor

Geografi

Indien är ett av världens största länder. Geografiskt kan landet delas in i tre landskapstyper: Bergskedjan Himalaya i norr, det nordindiska slättlandskapet och platålandskapet, Deccan, i söder. Himalaya består av bergskedjor som löper parallellt och mellan dessa ligger bördiga dalar som Kashmirdalen. Slättlandskapet i norr är en av Indiens bördigaste och många av landets största floder rinner här, bland annat Ganges, Indus, Brahmaputra och deras bifloder. Omkring 57 procent av marken används till jordbruk; resten är skog, öken, städer, betesmark eller ligger i träda.

Klimatet är mycket varierande eftersom landet är så stort. Klimatet kan delas in i två zoner, en tempererad i norr och en tropisk i söder. I norr växlar temperaturen mellan 15 grader i januari till 30-40 i maj, medan temperaturen i söder konstant ligger mellan 25 och 35 grader. Indien har omfattande miljöproblem. Ett stort problem är de okontrollerade utsläppen av giftigt avfall från den växande industrin, vilket har lett till att 70 procent av Indiens ytvatten är förorenat. Ett annat stort problem är just tillgången till vatten och många av Indiens största städer lider av svår vattenbrist under landets varmaste och torraste perioder.

Historia

En av historiens första högkulturer, Induskulturen, utvecklades längs floden Indus i dagens Indien 3000 f.Kr. Indoeuropéernas religion lade grunden för hinduismen och har starkt påverkat Indiens kultur. På 700-talet började arabernas fälttåg mot Indien och på 1100-talet följde turkarna. Det muslimska Dhelisultanatet bildades under 1200-talet, följt av Lodhidynastin och Mogulriket som varade mellan 1500-1700 talet. Muslimerna introducerade nya idéer inom kultur, litteratur och arkitektur.

1498 fann portugisen Vasco da Gama sjövägen till Indien. Fler européer följde och handelsstationer upprättades. På 1700-talet kollapsade Mogulriket och det brittiska Ostindiska kompaniet började en hänsynslös exploatering av den indiska befolkningen. Mot slutet av 1700-talet minskade bolagets makt och 1858 övertog den brittiska regeringen kontrollen över Indien från kompaniet.

Mot slutet av 1800-talet ökade missnöjet med det brittiska styret. 1885 grundades Indian National Congress (kongresspartiet). De ledde frihetskampen mot engelsmännen med Mohandas Karamchand Gandhi (mer känd som Mahatma Gandhi) som ledare. Han hade en ickevåldsstrategi och miljontals indier protesterade med fredlig civil olydnad. Gandhi var hindu och muslimerna fruktade hinduisk dominans i en framtida självständig stat. När Indien blev självständigt 1947 etablerades därför två stater – den hinduiska sekulära staten Indien och den islamiska republiken Pakistan.

Delningen av landet var extremt blodig. Flera hundra tusen människor dog och miljontals drevs från sina hem. Hinduer flyttade från Pakistan till Indien och muslimer flyttade från Indien till Pakistan. Konflikten med Pakistan har kommit att påverka Indien i hög grad sedan uppdelningen.

Økologiske fotavtrykk

6

0,7

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Indien ville vi trenge 0,7 jordkloder.

Samhälle och politik

Indien kallas ofta för världens största demokrati. Indien är en federation av delstater som kan bestämma över områden som skola, sjukvård, kollektivtrafik och jordbruk. Medan den centrala regeringen i landet bestämmer över frågor som utrikespolitik, försvar, utvecklingsplanering och valuta. Presidenten i landet är statschef men den egentliga makten ligger hos regeringen med stadsministern i spetsen. För att få in fler kvinnor och personer från lägre kaster till parlamentet har det införts ett kvoteringssystem.

Landet har många politiska partier men det är det socialdemokratiska Kongresspartiet som har haft makten större delen av tiden efter självständigheten. Men sedan 2014 har Narendra Modi, från ett hindu-nationalistiskt parti, varit statsminister. Senaste valet i Indien var under våren 2019 där Modi blev omvald.

Indien har haft en positiv ekonomisk utveckling under de senaste åren och har en växande medelklass. Landet präglas dock fortfarande av stora klyftor och en stor del av landets befolkning lever i fattigdom. Värst är slumområdena i storstäderna och på landsbygden där nära en fjärdedel av alla indier bor. Det hinduiska kastsystemet präglar fortfarande delar av samhället även om det är officiellt avskaffat. De senaste åren har landet upplevt ökad korruption, uppror och terrorhandlingar. Indien är en atomvapenmakt och har länge legat i konflikt med Pakistan om Kashmir-regionen.

Läs mer om Kashmir-konflikten här.

Menneskelig utvikling

127 av 186

Indien er nummer 127 av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Ekonomi och handel

Indien är idag en av världens största ekonomier och är Asiens tredje största ekonomi efter Kina och Japan.  Stark tillväxt i produktionsteknologin, IT-sektorn och en ökning av utländska investeringar i landet har bidragit till att landet sedan år 2000 har varit en av världens snabbast växande ekonomier. Trots det är Indien ett av världens fattigaste länder sett till bruttonationalprodukt (BNP) per invånare. Den ekonomiska tillväxten har inte fördelats på landets alla invånare utan har istället skapat en stor ekonomiskt ojämlikhet där vissa har väldigt mycket medan andra inte har någonting.

Indien har utvecklat en kärnkraftsindustri, är en stor vapenproducent och bygger egna rymdskepp. Landet är också ett bland de stora när det gäller IT-branschen. Viktiga exportvaror är kläder, textil, diamanter och smycken, men även oljeprodukter, mineraler maskiner, kemikalier och mediciner. Indiens viktigaste handelspartners är Kina, Den Förenade Arabemiraten, USA och EU.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för Indien för utvalgte indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.

Befolkningsantal

Befolkningsantal

1 380 004 385

mennesker i Indien

Fattigdom

Hälse

Rent vatten

Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten

1 2 3 4 5
6 7 8 9 3

9,3

av 10 personer har tilgang til rent vann i Indien

Utdanning

Likestilling

Arbeid

Klima