Japan
Efter 2 världskrig har Japan klättrat upp till positionen som en av världens viktigaste ekonomier, och ett centrum för högteknologi. 2011 drabbades Japan av en katastrof då en tsunami och en kärnkraftsolycka i Fukushima skakade landet.

Nyckeltal och fakta
-
Huvudstad
- Tokyo
-
Etniska grupper
- Japaner 97,9 %, Kineser 0,6 %, Koreaner 0,4 %, övriga 1,1 % (inkluderar vietnameser, filippiner och brasilianare) (2017)
-
Språk
- Japanska
-
Religion
- Shintoism 69 %, buddhism 66,7 %, kristendom 1,5 %, övriga 6,2 % (uppskattning 2018)
-
Befolkningsantal
- 124,687,293 (Juli 2021)
-
Demokrati och statsskick
- Konstitutionell monarki
-
Area
- 377 915 kvadratkilometer
-
Valuta
- Yen
-
Bruttonationalinkomst per invånare
- 42 140 PPP$
-
Nationaldag
- 11 februari
-
Andra landsidor
Geografi
Japans landyta är nästan lika stor som Sveriges, och består av flera tusen öar, de flesta av dem obebodda. Majoriteten av befolkningen bor på de fyra största öarna. Två tredjedelar av landytan är täckt av tät skog och oländig bergsterräng, vilket gör att endast en liten del av landet är beboelig. Under öarna möts flera tektoniska plattor, och det finns över 80 aktiva vulkaner i landet. Varje år registreras tusentals små och lite större jordskalv och vulkanutbrott. I mars 2011 upplevde Japan det kraftigaste jordskalvet i landets historia följt av en tsunami som orsakade stor skada längs den nordöstliga kusten.
Japan har ett tempererat monsunklimat med tydliga skillnader i temperatur och nederbörd mellan årstiderna. Längst i norr är det kalla, blåsiga vintrar medan klimatet i de södra delarna är närmast tropiskt. Förorenad luft och sötvatten tillhör Japans största miljöproblem.
Historia
Omkring 300 f.Kr. kom de första bosättarna från det kinesiska och koreanska fastlandet till det som idag är Japan. På 600-talet växte Heianriket fram med Kyoto som huvudstad. Under 1100-talet började mäktiga krigarsläkter ta över allt mer av makten och från 1200-talet var kejsaren i praktiken bara en symbolisk figur. Efter en rad krig blev dagens Japan förenat i ett rike runt år 1600. Under de kommande 250 åren var landet mer eller mindre stängt för omvärlden under Tokugawa-shogunatet. Först i mitten av 1800-talet började Japan att förhålla sig till andra länder igen efter påtryckningar från USA. Öppningen mot omvärlden ledde till att makten åter koncentrerades till kejsaren, som inlett omfattande moderniseringsreformer i samhället. På kort tid blev Japan ett av de mäktigaste länderna i östra Asien.
Under andra världskriget deltog Japan på Tysklands sida. 1945 släpptes världens enda atombomber som använts i strid över de japanska städerna Nagasaki och Hiroshima. Japan ockuperades av USA i sju år efter krigsslutet. En ny, pacifistisk grundlag och ett parlamentariskt system efter nordamerikansk modell infördes. Japan förlorade alla sina erövrade områden och områden på fastlandet som tidigare ansågs vara japanska. 1951 slöt Japan fred med USA och de andra stater som varit allierade under världskriget. Samma år ingick Japan och USA en försvarspakt, som gav USA rätt att ha styrkor på japansk mark. 1952 blev Japan återigen en självständig stat. Landet blev en östasiatisk befästning i USA:s krig mot kommunismen. Sedan självständigheten har Japan varit ett fredligt och demokratiskt land med stark ekonomisk utveckling.
Ekologiskt fotavtryck



2,8
Samhälle och politik
Japan är idag en viktig aktör i global och regional. Landet styrs fortfarande av den pacifistiska grundlag som skrevs 1947 av segrarna i andra världskriget. 2015 godkände parlamentet dock lagändringar som öppnar upp för möjligheten att Japan kan bidra till militära operationer i utlandet under vissa omständigheter. Kejsaren är statens formella överhuvud men den verkliga makten utövas av premiärministern. Premiärministern bildar regering efter regelbundna val. Efterkrigstidens politik har dominerats av det konservativa liberaldemokratiska partiet LDP. De senaste åren har dock Demokratiska partiet (DPJ) suttit vid makten. Energiförsörjning och användning av kärnkraft i kombination med en trög ekonomi och en åldrande befolkning varit bland de största utmaningarna Japan står inför. Dessutom har förhållandet till Kina blivit mer spänt, vilket lett till ökad nationalism. Levnadsstandarden i Japan är hög, och fördelarna från den ekonomiska tillväxten är relativt jämnt fördelade.
Mänsklig utveckling

18 av 188
Ekonomi och handel
Japan är en av världens största och viktigaste ekonomier, och världsledande på flera områden inom elektronik och IT. Landet återuppbyggde sin industri på mycket kort tid efter ödeläggelsen under andra världskriget, och upplevde en enorm tillväxt från 1960-talet och framåt. En mycket hög utbildningsnivå, politisk stabilitet och befintliga industriella strukturer från tiden före kriget gjorde den explosionsartade tillväxten möjlig. Japan har ingen marknadsekonomi i traditionell mening eftersom banden mellan näringsliv och myndigheter är särskilt täta . Myndigheterna utformar ofta lagar och åtgärder i nära samarbete med de största företagen för att säkra en stabil utveckling. Landet drabbades hårt av den asiatiska ekonomiska krisen under 1990-talet, men tog sig tillbaka igen på 2000-talet. Idag brottas landet med en stadigt ökande statsskuld. En minskande arbetsför del av befolkningen och en stor äldre befolkning kräver ett nytt pensionssystem.
Kartor
Statistik
Här kan du ta reda på värden för Japan för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.
Befolkningsantal
Befolkningsantal
125 584 839
Barn per kvinna
Talet visar hur många barn som föds per kvinna.


1,3
Barnadödlighet
Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda.



3
Fattigdom
BNP per invånare
Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

42 140
Undernärd befolkning
Andelen av befolkningen som är undernärda.

Klimat
CO2-utsläpp
Ton CO2 per invånare








8,54
Hälse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










9,8
Rent vatten
Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten










9,9
Utbildning
Läs- och skrivkunnighet
Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.

Jämlikhet
Fördelning mellan könen
Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet
