[[suggestion]]
San Marino
 

Nyckeltal och fakta

Huvudstad

San Marino

Etniska grupper

Sanmarinier, italienare, andra/ospecificerad/ingen

Språk

Italienska

Religion

Katoliker

Befolkningsantal

33 285 (2016)

Area

61 km2

Valuta

Euro

Bruttonationalinkomst per invånare

60 933 PPP$

Nationaldag

3 september

Andra landsidor

Geografi

San Marino ligger på backarna i ett av bergutskotten från Apenninerna. Det högsta partiet är Monte Titano på 750 meter över havet. Genom området rinner floderna Ausa och Marano som mynnar ut i det Adriatiska havet och floden San Marino, som rinner nordväst och flyter samman med Marecchia. San Marino ligger på en övergångszon mellan ett kontinentalt och ett mellaneuropeiskt klimat. På vintern är det frost och snö men på sommaren är det varmt och relativt torrt. Vegetationen varierar med höjden och omfattar bland annat kastanj, pinje, ek, ask, poppel och ett stort omfång av blomarter. Djurlivet omfattat bland annat mullvad, igelkottar, rödräv, grävling, mård, snömus och hare. Fler än 100 fågelarter finns i San Marino som bland annat tornfalk, tornuggla, tornseglare, svart rödstjärt och stenknäck.

Historia

Enligt traditioner gåt San Marinos historia tillbaka till början av 300-talet e.kr då den helige Marino och en grupp kristna slog sig ned i bergen för att slippa förföljelser. Castellum Sancti Marini, ett kloster som byggdes till Marinos ära, är omtalat i skriftliga källor från år 754. En by växte fram runt klostret och på 1100-talet slapp San Marino undan ockupation på grund av sitt isolerade läge.

San Marino fick sin första grundlag år 1599 och år 1631 erkände påven landets självständighet. Då de italienska småstaterna gick samman år 1861 valde San Marino att fortsätta vara självständigt. År 1862 ingick San Marino och Italien ett avtal om evig vänskap och god grannskap, och San Marino hamnade under Italiens beskydd. Avtalen bekräftades år 1939 och reviderades år 1971.

Økologiske fotavtrykk

Ingen statistik tillgänglig

0,0

Hvis alle mennesker på Jorden skulle ha samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i San Marino ville vi trenge 0,0 jordkloder.

Samhälle och politik

San Marino är en självständig republik, men i praxis är det mycket integrerat i det italienska politiska systemet. Bland annat är Italien och San Marino i en gemensam tullunion och det är Italien som tar hand om San Marinos intressen utomlands. Även rättsväsendet i San Marino är i praxis en del av det italienska rättssystemet, men San Marino har ett eget medlemskap i OSSE och Europarådet samt självständig medlem i FN  sedan år 1992. Statsöverhuvuden och regeringschefen kallas "kaptensregenter" och väljs för ett halvår åt gången.

Menneskelig utvikling

0

av 186

San Marino er nummer av 186 land på Human Development Index over menneskelig utvikling.

Ekonomi och handel

Många industriföretag är integrerade i italienska företag och mycket av industriproduktionen går till Italien. Turismen är mycket viktigt för landets ekonomi, där försäljningen av mynt och frimärken är en viktig intäktskälla. Viktiga exportvaror är byggnadssten, ost, kastanj, vin, ullvaror, keramik och hantverksvaror.

Det är mycket låg arbetslöshet och låga skatter. Utlänningar har velat ha sina pengar hos sanmarinska banker och det har gjort landet till ett så kallat "skatteparadis". Men efter finanskrisen 2008-2009 så har San Marino lovat attt ha en mer transparent ekonomi, vilket kommer att minska stämpeln. San Marino har euro som valuta, men är inte medlem i EU. Det är stora politiska oenigheter om medlemskap.

Kartor

Statistik

Här kan du ta reda på värden för San Marino för utvalgte indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.

Befolkningsantal

Befolkningsantal

33 931

mennesker i San Marino

Fattigdom

Klima

Hälse

Rent vatten

Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten

1 2 3 4 5
6 7 8 9 10

10,0

av 10 personer har tilgang til rent vann i San Marino

Utdanning

Likestilling

Arbeid