Vitryssland (Belarus)
Vitryssland var en av de rikaste republikerna i Sovjetunionen och blev självständigt 1991. Idag styrs landet med järnhand av president Alexander Lukasjenko och kallas ofta för "Europas sista diktatur".

Nyckeltal och fakta
-
Huvudstad
- Minsk
-
Etniska grupper
- Vitryssar 83,7 %, ryssar 8,3 %, polacker 3,1 %, ukrainare 1,7 % andra 2,4 %, ospecificerade/ingen 0,9 % (2009)
-
Språk
- Vitryska (officiell) 23,4 %, ryska (officiell) 70,2 %, andra (polska och ukrainska minoriteter) 3,1 %, ospecificerad 3,3 % (2009)
-
Religion
- Ortodoxa kristna 80 %, andra/ospecificerade/ingen 20 % (1997)
-
Befolkningsantal
- 9 589 689 (2015)
-
Demokrati och statsskick
- Republik (i namn, men i själva verket en auktoritär stat)
-
Area
- 207 600 kvadratkilometer
-
Valuta
- Vitrysk rubel
-
Bruttonationalinkomst per invånare
- 21 699 PPP$
-
Nationaldag
- 3 juli
-
Andra landsidor
Geografi
Vitryssland är ett låglänt land utan naturliga gränser mot grannländerna. Det högsta berget är bara 346 meter över havet, och landskapet består huvudsakligen av låga berg och kullar. Nästan en tredjedel av landet är täckt av tät skog. I söder ligger långsträckta myrar som genomskärs av många floder och sjöar som är viktiga transportleder och källor till elektrisk energi. Närheten till Östersjön gör klimatet tempererat, med en medeltemperatur på ca -6 grader på vintern och ca 18 grader på sommaren. Vitryssland brottas med allvarliga miljöproblem från utsläppen i samband med den omfattande industrialiseringen under tiden landet var en del av Sovjetunionen. En femtedel av landet blev starkt förorenat när kärnreaktorn i Tjernobyl i grannlandet Ukraina exploderade år 1986. Utsläppen har gjort jorden obrukbar i många områden. Flera hundra tusen människor var tvungna att flytta och antalet fosterskador och cancerfall mer än fördubblades på kort tid.
Historia
Dagens Vitryssland befolkades av slavar under de stora folkvandringarna i Mellaneuropa omkring år 4-500 e.kr. Området införlivades i Kievriket som växte upp kring Kiev på 800-talet. När Kievriket kollapsade efter de mongoliska invasionerna på 1200-talet blev Vitryssland en del av det litauiska hertigdömet, som senare slogs samman med Polen. Polsk-litauiska samväldet var i konstant krig med sin omgivning under århundraden tills det delades upp mellan grannländerna i slutet av 1700-talet. Det mesta av Vitryssland införlivades i det ryska tsardömet. Efter den ryska oktoberrevolutionen 1917 förklarade sig Vitryssland självständigt, men efter bara två år blev landet en del av Sovjetunionen. Under andra världskriget var landet ockuperat av Tyskland och förlorade mer än en tredjedel av befolkningen. Under åren efter kriget byggdes Vitryssland upp och blev ett av Sovjetunionens viktigaste industricentra. Landet blev självständigt när Sovjetunionen upplöstes 1991.
Ekologiskt fotavtryck



2,5
Samhälle och politik
Vitryssland styrs av en president som leder parlamentet, är statschef och överbefälhavare. Sedan 1994 har landet styrts av Alexander Lukasjenko som intagit en alltmer auktoritär hållning. Lukasjenko har avsatt ett antal ministrar, blivit omvald i odemokratiska val och ändrat konstitutionen för att utöka sina befogenheter. Han har sökt närmare samarbete med Ryssland och föreslog i slutet av 1990-talet att de båda länderna skulle ingå i en separat union. Den nationella säkerhetstjänsten KGB håller den politiska oppositionen i ett järngrepp och det är olagligt att demonstrera mot regeringen. Vitryssland har vid upprepade tillfällen kritiserats för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Medierna är helt kontrollerade av staten. En av orsakerna till att Lukasjenko har hållit sig kvar vid makten är att Vitryssland har lyckats behålla en av de högsta levnadsstandarderna bland de forna Sovjetrepublikerna tack vare en välutbyggd industri. Landet har ett starkt band till Ryssland och låter deras oljerör gå genom landet för export till Europa.
Mänsklig utveckling

58 av 188
Ekonomi och handel
Mer än 80 procent av den ekonomiska verksamheten i Vitryssland ägs och kontrolleras av staten. Efter självständigheten 1991 blev flera sektorer privatiserade men sedan Lukasjenko kom till makten 1994 har de flesta av dessa återgått i statlig ägo. Denna ”marknadssocialism” har gjort landet ekonomiskt isolerat och förhindrat utländska investeringar. Vitryssland har omfattande tung industri som fortfarande drivs som under Sovjettiden, med stor vapen- och maskintillverkning. Ett välfungerande jordbruk gör att landet slipper importera många livsmedel och den höga utbildningsnivån innebär att industrin har en stadig tillgång till kvalificerad arbetskraft. Vitryssland är beroende av att importera energi och Ryssland förser landet med billig gas, vilket är avgörande för att det nuvarande ekonomiska systemet ska fortsätta att fungera. Vitryssland kämpar med korruption och hög arbetslöshet. Landet drabbades hårt av den globala finanskrisen år 2008 och tvingades ta stora lån från Ryssland och den internationella valutafonden (IMF) för att undvika konkurs. IMF har krävt att Vitryssland ska genomföra ekonomiska reformer för att avreglera och privatisera ekonomin.
Kartor
Statistik
Här kan du ta reda på värden för Vitryssland (Belarus) för utvalda indikatorer (senaste rapporterade året). Jag vill se all statistik för landet.
Befolkningsantal
Befolkningsantal
9 432 804
Barn per kvinna
Talet visar hur många barn som föds per kvinna.


1,5
Barnadödlighet
Antal barn som dör före fem års ålder per 1000 levande födda.



3
Fattigdom
BNP per invånare
Bruttonasjonalprodukt dividerat med antalet invånare i landet, justerat för köpkraft.

21 699
Undernärd befolkning
Andelen av befolkningen som är undernärda.

Klimat
CO2-utsläpp
Ton CO2 per invånare







6,12
Hälse
Vaksine
Andelen av barn som er vaksinert mot meslinger










9,8
Rent vatten
Andel av befolkningen som har tillgång till rent och säkert dricksvatten










9,5
Utbildning
Läs- och skrivkunnighet
Procentdel av befolkningen över 15 år som kan läsa och skriva.










10,0
Jämlikhet
Fördelning mellan könen
Fördelning mellan könen för hälsa, medbestämmande och yrkesaktivitet
